Examenvrees herken jij het ook ?

wat voel jij?
Je kent het vast wel: de spanning die langzaam oploopt als de examendatum dichterbij komt. Misschien begin je ’s avonds te piekeren, lig je wakker in bed of merk je dat je moeite hebt om je te concentreren tijdens het studeren. En dan, op de dag van het examen zelf, voel je de zenuwen echt toeslaan. Je handen worden klam, je hart bonkt in je borst en je hebt het gevoel dat je alles bent vergeten wat je hebt geleerd. Gedachten als “Wat als ik het niet haal?” of “Ik weet het antwoord niet, ik ga falen” schieten door je hoofd.
Dit is examenvrees, en je bent zeker niet de enige die het ervaart. Veel studenten hebben hier last van, soms in lichte mate, maar soms zo erg dat het je prestaties beïnvloedt. Het kan ervoor zorgen dat je onder je niveau presteert, puur omdat de stress en spanning je in de weg zitten. En dat is zonde, want je hebt hard gestudeerd en je bezit de kennis wel degelijk.

(h)erken je eigen gevoelens
Het is belangrijk om te erkennen wat je voelt en waarom. Waar komt die spanning vandaan? Is het de druk om te presteren, de angst om te falen, of misschien de gedachte dat anderen het beter doen dan jij? Besef dat deze gevoelens normaal zijn en dat je niet de enige bent die hiermee worstelt. Veel studenten ervaren exact dezelfde druk, ook al laten ze dat niet altijd zien.
Vervelend hè, die examenvrees? Gelukkig zijn er manieren om ermee om te gaan! Lees op de volgende pagina welke praktische tips en strategieën je kunnen helpen om je zenuwen onder controle te krijgen en met meer vertrouwen je examens in te gaan.
Meer informatie over examenvrees en hoe je ermee om kunt gaan, vind je op de website van Examenstress (https://www.examenstress.nl). Hier lees je uitgebreide artikelen, tips en ervaringsverhalen die je kunnen helpen om deze angst te verminderen.