pagina 3

Hoe Examenvrees Je Prestaties Beïnvloedt En Wat Je Eraan Kunt Doen

Je kent het gevoel vast wel: klamme handen, een bonzend hart en een hoofd dat opeens helemaal leeg lijkt te zijn. Examenvrees is niet zomaar een beetje zenuwachtig zijn voor een toets; het is een heftige angst die je prestaties echt kan beïnvloeden. Dit komt doordat je lichaam in een stressmodus schiet. Je hersenen zien het examen als een bedreiging en reageren alsof je moet vechten of vluchten. Hierdoor komt er adrenaline vrij, wat kan leiden tot black-outs en paniek. 

Als je last hebt van examenvrees, is de kans groot dat je tijdens een examen opeens niks meer weet. Dit heeft te maken met de manier waarop stress je geheugen beïnvloedt. Normaal gesproken worden herinneringen opgeslagen in je lange termijngeheugen en kun je deze makkelijk ophalen. Maar onder stress blokkeert dit proces, waardoor het lijkt alsof alle informatie is verdwenen. Dit kan super frustrerend zijn, vooral als je wéét dat je het geleerd hebt. 😊 lees hieronder verder hoe je dit tegen kan gaan!

Gelukkig kun je examenvrees verminderen door je leerproces slim aan te pakken. Een paar handige strategieën zijn: 

  • Leer gespreid: In plaats van alles last-minute te stampen, is het beter om elke dag een beetje te studeren. Dit vermindert stress en helpt je brein om de stof op te slaan. 
  • Simuleer een examensituatie: Oefen met tijdsdruk en zonder afleiding, zodat je hersenen gewend raken aan de spanning. 
  • Schrijf je zorgen op: Als je merkt dat je veel piekert over een examen, schrijf dan op wat je precies bang maakt. Vaak helpt het om je gedachten op papier te zetten en ze op die manier minder groot te maken. 

Wil je nog meer informatie over wat examenvrees precies is en hoe je ermee om kunt gaan? Neem dan een kijkje op de website van Mindsolve. Hier vind je uitgebreide uitleg en extra tips om je beter voor te bereiden op je examens. 😊

Scroll naar boven